Hei liker litt: Januar

Da er vi godt i gang med nytt år. Januar kan kanskje gi oss litt blandede følelser, som savn av ferie, sene morgener og tørre fortau. Vi syns januar kan være tøff, men så er det jo heldigvis også mange lyspunkt i denne mørke tiden. Hvis vi tenker etter kommer vi på: nysnø, vinteraktiviteter, varmen når du kommer inn etter å ha vært ute i kulda og den gode følelsen av å være på plass i rutinene etter ferie. Hverdag lyder liksom ikke så spennende og friskt – men noen ganger er det litt greit med det kjente også. Det er jo sånn for de fleste at vi finner ro i det vante. Så hverdag, vinter og januar – det er noe vi kan si at vi liker litt.

I Heispillet er noen av rutene på spillbrettet viet til å snakke om hva man “liker litt”. Enkelte synes dette spørsmålet er litt rart, og vi har fått noen henvendelser som dette: “Liker litt? – er ikke det vanskelig å svare på og et overflødig spørsmål?” Nei, svarer vi da. Faktisk er det slettes ikke tilfeldig at akkurat denne ruta ble med i Heispillet. For folk flest er det vel vanligst med de følelsene og opplevelsene som ligger midt imellom. Det som er sånn helt okei, men ikke fantastisk eller forferdelig. Har man store utfordringer i livet, så lengter man kanskje til noe som er mer på det jevne?

Å kjenne nyanser i følelser – det kan være til god hjelp. Vi for vår del kjenner dette igjen fra studier, jobb og hverdag. Vi hadde en gang en forelesning med Charlotte Bull, som (fritt etter hukommelsen nå femten år etter) la vekt på dette med “passe bra”-opplevelser. Hun fortalte om sitt arbeid med personer med spiseforstyrrelser, og at mye av det hun forsøkte å forstørre opp i terapien var de tingene som  var helt ordinære og faktisk litt kjedelige. For oss var dette en ny og spennende tanke, og da vi lagde Heispillet dedikerte vi liksom “liker litt”-ruta til Bull og det vi lærte av henne.

Å sette fokus på de passe bra-opplevelsene gir oss en titt inn i det “hverdagslige” og viktige som vi kanskje har aller mest av i livet. Over ti år etterpå synes vi at planen fungerte ganske bra. Denne ruta på brettet har gitt oss mange eksempler på hvordan barn tenker og forstår i nyanser. Ofte er det her vi ser at foreldre kan bli mest overrasket over hva barnet svarer; kanskje nettopp fordi man sjelden stopper opp ved det hverdagslige og selvfølgelige?

Så la oss slå et aldri så lite slag for hva vi “liker litt” i en grå hverdag med trøtte morgener, lange møter, våte sko og litt for mange kuldegrader. God onsdag!