Hei i adventstiden

Julen nærmer seg og vi er inne i en tid som både er travel og koselig for de fleste. Vi som jobber med Hei får mange hyggelige tilbakemeldinger fra folk som bruker spillet både i jobbsammenheng og hjemme med familie og venner. Da vi lagde spillet for mange år siden hadde vi ikke tenkt at så mange kom til å ha nytte av det og finne så mange nye måter å spille det på.


Det gjør oss både glade og stolte -og litt rørt også, når folk forteller oss om sine erfaringer med Heispillet. For eksempel vet vi at det er en barnehage som fikk ideen om å bruke Hei som adventskalender. Hver dag trekkes et kort, og barna får lov til å reflektere, tenke og snakke om det som står på kortet. Det syntes vi var en kreativ vri på spørsmålet mange av oss voksne grubler på før desember kommer hvert år: hvordan skal kalenderen være denne gangen? Å sitte å høre på at de små tar seg tid til å tenke over hva de skal svare er alltid like spennende. Og veldig ofte blir vi forundret over hvor kloke, morsomme og tankevekkende svar de kan komme med. Slik får kanskje de voksne seg også noen fine førjulsoverraskelser i “Hei-kalenderen”.


Det er dessverre ikke alle som opplever høytider like positivt. Mange av dere som bruker Heispillet vet nok dette veldig godt. Vi er godt kjent med at jobbing med barn og unge kan innebære utfordringer før ferier. Vi ble nylig kontaktet av en lærer som hadde jobbet lenge for å kunne snakke med en elev han var bekymret for. Han hadde ikke prøvd Heispillet før, men hadde sett det i hylla på personalrommet. Han bestemte seg for å gi det et forsøk, og kunne heldigvis fortelle om en prosess der det kom frem mye viktig for eleven det gjaldt. Til og med hadde det vært rom for litt humor. Vi tror at det er bra å le litt sammen, selv om noen ting i livet er skikkelig vanskelig. Og når vonde ting blir satt ord på er det som regel lettere å finne ut hva som kan hjelpe.


Det er modig å prøve noe nytt, og vi tenker at det helt sikkert må være en terskel for flere enn denne læreren å ta frem Heispillet første gang. Vi hører fra mange som forteller at de ikke har kommet i gang enda. Noen av dem har lyst, men lurer på om det kan være for vanskelig å bruke spillet uten å ha tatt noen kurs på forhånd.


Det vi pleier å understreke når det gjelder Heispillet, er at det ligner på et spill, men at det egentlig er en ramme for samtale. I Hei gjelder de samme reglene som for samtaler ellers; vi får lov til å improvisere, det er viktig at vi er oss selv og bruker våre egne ord og vår egen måte å være på. Det er lov å si  “vet ikke” hvis man er usikker, og det er ikke lurt å presse hverandre.


Når det er en samtale mellom en voksen og et barn eller en ungdom, er det naturlig at det er den voksne som har ansvaret og fører an. Slik er det jo som regel ellers også, men når man snakker sammen med Heispillet som utgangspunkt kan det være greit at den voksne har gjort seg litt kjent med spillet på forhånd. Det er også mulig å plukke ut spørsmålskortene man tror vil passe best for den man vil spille med.


Så klart er det ikke alltid så lett å legge opp til en meningsfull samtale. Kanskje kjenner vi ikke barnet godt nok, eller kanskje er det en ungdom som trenger tid på å bli trygg. Det er ikke alltid vi føler oss sikre selv heller, og noen ganger kan det faktisk være helt riktig å avvente. Lykke til med alle slike vurderinger!


Når julen nærmer seg går Heigjengens jobbmodus gradvis over i avslapping. Vi lader opp til neste år, og nyttårsforsettet er at minst to nye sett med kort kommer på markedet i 2019. Målet vårt er at flest mulig skal få inspirasjon og  støtte til å komme i gang med samtaler som kan hjelpe. Intet mindre.


God Jul fra Kristin og Guro